Ryggmärgsskador

Vid en ryggmärgsskada hindras nervimpulser mellan hjärna, muskler och hud. Symtomens omfattning beror på var ryggmärgsskadan uppstår. Man blir förlamad och förlorar känseln nedanför skadan.

När en ryggmärgsskada har inträffat och impulsöverföringen i riktningarna till och från hjärnan har upphört så blir man förlamad. Graden av förlamning beror på var skadan är lokaliserad samt hur mycket av ryggmärgen som är förstörd.

Ryggmärgen kan vara helt skadad och då talar vi om en komplett ryggmärgsskada, eller delvis satt ur funktion, vilket leder till en inkomplett ryggmärgsskada. Man kan också födas med en ryggmärgsskada, ett sk ryggmärgsbråck.

Antalet förvärvade traumatiska ryggmärgsskador har varit relativt konstant de senaste 40 åren och är ca 150 nya fall per år i Sverige. Ungefär lika många personer drabbas av en icke-traumatisk ryggmärgsskada. I Sverige lever knappt 6 000 personer med en ryggmärgsskada. 

 

Symtom vid ryggmärgsskada

Symtom som rörelse- och känselbortfallet beror på var i ryggraden skadan sitter och hur omfattande den är. Vid akuta inflammatoriska polyneuropatier får man inom loppet av några veckor ett snabbt tilltagande funktionsbortfall, med försämrad muskelkraft eller känsel.

Det finns också kroniska och idiopatiska polyneuropatier där sjukdomsförloppet löper över flera år. Ryggmärgen är en förlängning av hjärnstammen. Den bildar tillsammans med hjärnan det centrala nervsystemet. Ryggmärgen skyddas av ryggradens kotor, som är 29 stycken. Vid en ryggmärgsskada hindras nervimpulserna att gå fram.